Serada Biber Yetiştiriciliği – Örtüaltı Biber Yetiştiriciliği
Biber Serası – Kumluca Saracasu – Vedat Kocabıyık
Çarli Biber Serası – Antalya Beykonak
Biber Serası – Antalya Kumluca Mavikent – Hilmi Usluer
Biber Serası – Kumluca Hacı Veliler – Süleyman Şah
Çarli Biber Serası – Antalya Kumluca – Murat Gürbüz
Kapya Biber Serası – Antalya Kumluca – Murat Gürbüz
2013 Dolma Biber Serası – Kumluca Hacıveliler – Abdurrahman Eker
2013 Kapya Biber – Serası – Kumluca Hacıveliler – Abdurrahman Eker
Biber Serası – Antalya Demre Uçburun – Durmuş Aktuğ
Kapya Biber Serası – Antalya Demre – Ramazan Solakoğlu
Biber fideleri seraya dikimden sonra sıcaklıkları
gündüz 24 -25°C, gece 18-23°C ‘lar arasında
tutulmaya çalışılır. Gece sıcaklıkları 12°C altına
düşülmemelidir. 30°C’ye ulaşan sıcaklıklarda gelişme
hızı yavaşladığı için havalandırma başlatılır. Hava
oransal nemi % 70-75 civarında tutulmaya çalışılır.
Biber bitkisi genelde düzenli sulamalardan hoşlandığı
için damlama sulamaya iyi cevap verir. Özellikle
toprağın istenenden daha soğuk olması halinde
seraya fide dikiminde küçük fide kullanmak daha
yararlıdır. Dikim çukuruna fideler saksı ve veya torba
topraklarının 1/3 lük kısmının dikimden sonra sera
toprağının üzerinde kalması istenir, böylece hastalık
enfeksiyonlarının yayılma
şansı önlenir. Biber kökleri
çok yüzeysel bir dağılım gösterdikleri için de
çapalama yapmaktan ve özellikle derin çapa
yapmaktan olabildiğince kaçınılmalıdır. Dikim
sırasında toprak sıcaklığının 22-24°C olması istenir.
Sera havasının kuru olması çiçek dökümüne neden
olur. Hasat başladığında sulama suyu miktar
azaltılmalıdır. Her sulamada biber bitkisine sulu gübre uygulaması
yapılır.
ASKIYA ALMA: Yaygın büyüyen ve tüm sürgünlerinin uçlarının
alınmadan bırakıldığı biber çeşitleri genelde askıya alınmazlar. Ancak
dallarının dağılmasının önüne geçmek için biber sıralarının başına ve
sonuna çakılan kazıklara gerilen teller veya ipler içinde bitkilerin
korunması yoluna gidilebilir. Askıya alınan biberlerde 3-4 gün sürgün
gelişmesine izin verilir ve tüm yan sürgünlerin 1. ve 2. yapraktan
sonra uçları alınır. Bu durumda sezon boyunca gövde askı iplerine 2
veya 3 haftada bir sardırılır. Askıya alınan bitkilerde 3-4 sürgün
dışındaki sürgünler alınmakta yan sürgünlerin 1. veya 2. yapraktan
sonra uçları alınmaktadır. Yan sürgünlerin alınması haftada bir
nadiren de ayda bir yapılmaktadır.
HASAT: Hasat döneminde meyve düzeyi mat buruşuk görünüşten
daha parlak bir görünüşe dönüşür. Bu dönemden önce toplanan biber
meyveleri çabuk yumuşadıkları için kolay toplanıp taşınamazlar. Bu
dönemin geçirilmesi halinde meyve rengi yeşilden kırmızıya
dönmeye başlar. Hasatın gecikmesi halinde izlenecek en güzel yol
meyvenin üniform kırmızı rengini almasını beklemektir. Bu olgun yeşil
dönemden 6 hafta sonra gerçekleşir. Meyve hasadı meyve sapının
gövdeyle birleştiği doğal kırık çizgiden yapılmalıdır. Meyve sapı
mutlaka meyve üzerinde olmalıdır. Hasat mümkün olduğunca sabah
erken saatlerde yapılmalıdır. Hasat sıklığı genelde haftada birdir.
Bazı Biber Hastalıkları: Antraknoz hastalığı, biber kök boğazı
yanıklığı hastalığı, biber yaprak lekesi, fusarium solgunluğu, kurşuni
küf, stolbur hastalığı, mozaik virüsü hastalığı.
Eğer Rekor Gelişim kullandıysanız bu hastalıklara ya hiç görmez yada çok az görürsünüz.Bu hastalıklara karşı Rekor Gelişim ile çok yüksek direnç kazandırırısınız.